Om Målerås

Flytta till Målerås? (pdf, nytt fönster)

Målerås är en ort med ca 250 invånare. Samhället är beläget i Hälleberga socken, Nybro kommun , Kalmar län.

Målerås är en genuin bruksort där glasframställningen stått i centrum under drygt etthundra år. Som mest har orten haft  600 invånare (1950-talet). I dag (2012) har samhället omkring 250 invånare.

Tidigare var järnvägen ett viktigt inslag i samhällsbilden, då Målerås var en järnvägsknut med stationer för järnvägslinjerna Kalmar-Nässjö och Målerås-Kosta-Lessebo.

målerås-vägskyltMålerås tillhör Kalmar län, men endast ett hundratal meter utanför samhället går gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län. När man talar om uttrycket "i mörkaste Småland" passar Målerås väl in, då samhället omges av vidsträckta vildmarker och dödismoränlandskap.

Målerås är känt för sin speciella anda, och den sammanhållning som befolkningen visat prov på i svåra stunder. Så har till exmpel lokalbefolkningen lyckats rädda, och driva vidare, både industrier och serviceinrättningar genom kollektiva insatser och okonventionella lösningar.

Målerås har idag en osedvanligt hög servicegrad ställt i relation till folkmängden. Detta förhållande kan bara förklaras med det stora engagemang och den speciella anda som samhällsinvånarna visat upp i olika sammanhang.

Trots att Målerås, som nämnts ovan, bara har cirka 250 invånare finns en sporthall som byggts av samhällsinvånarna. Sporthallen ägs och drivs av samhällets idrottsförening, Målerås IF, MIF.

Dessutom finns i samhället en park med musikpaviljong och kaffestuga, bensinmack, fritidsgård, bageri/konditori, livsmedelsbutik, restaurang med mera.

Målerås har också, som en av få mindre orter, fortfarande en egen musikkår. Målerås Musikkår grundades 1933. Sedan många år har samhället även en sångkör (blandad kör) som regelbundet framträder såväl i Målerås som i grannskapet.

När kommunen av ekonomiska skäl drog in Målerås brandkår startade byborna ett eget räddningsvärn. Målerås räddningsvärn rycker ut när brand eller annan fara hotar.

I Målerås är boendekvaliteten hög med naturen inpå knutarna. Den som inte vill investera i en egen fastighet kan hyra moderna marklägenheter genom Nybro Bostads AB.