Kåserier avdelning 1

Bild Kåsören

Signaturen "Troll". Blyertsteckning utförd av Helena Hansson omkring 1981.

Motiga motorer

I min barndom fanns det en lastbilsägare i byn. Han hade en dålig lastbil och en ständigt dålig ekonomi.

Syskonkärlek

Alltsedan den moderna psykologins barndom har folk skrivit invecklade avhandlingar om vissa psykologiska problem.

Att bilda en storkommun

Den lilla kommunen skulle upphöra. Den skulle uppgå i en storkommun. Den lilla kommunen har klarat de flesta bekymren i århundraden.

Nu ska hela rasket rivas

I mitt hemsamhälle fanns en gammal lanthandel. Där fanns allt. Blåbyxor, fläsk, fotogen, tyger och matvaror, spik och skruvar. Allt vad man till livets nödtorft behöver.

Gören portarna höga

Det skulle invigas en kyrka i vår församling. Den, som skriver detta, skulle sjunga solo i Gunnar Wennerbergs ”Gören portarna höga och dörrarna vida”.

Nykterhetslöftet

På lördagskvällen tittade vi på Emil i· Lönneberga. Vi såg det där avsnittet om då Emil och hönsen och Griseknoen förtär körsbär som jäst så att de innehåller alkohol.

Ljus i novembermörkret

Det är i November, regnigt,. kallt och ruskigt. Vi går i mörkret mot ljuset. Vad är det som åstadkommer ljuset? Ljuset kommer från en glasugn i en hytta.

Vår barndom

När vi äldre talar om hur vi hade det, när vi var små, så tror inte alltid den yngre generationen på oss. De rent av driver med oss och citerar någon film, som gått i TV.

Luffarliv

Det var i trettiotalets början. Vi var några småpojkar, som lagt några ören var och köpt en islandssill och tagit med oss några potatisar hemifrån.